Flow is hip! Het is bewezen effectief. Inmiddels hebben wij een heel aantal apotheken geholpen met de start van Flow. En willen wij dit succes heel graag delen met iedereen. Want, wij zijn overtuigd van het succes. En het is zó eenvoudig toepasbaar in élke apotheek. Dus waarom zou je nog langer wachten om Flow te gaan werken?

Flow is een product

‘Flow is een product’. Dat is wat we vaak horen als we het over Flow in de apotheek hebben. Ik heb het idee dat Flow wordt gezien als een vaststaand product en als dat het geval is dan is dat geheel onterecht. Want Flow is geen product, het is een manier van denken die je toepast op je werkprocessen. Laat mij je meenemen in de wereld van het Lean denken om Flow te begrijpen. Ik heb mijn Black Belt (zwarte band in Lean Six Sigma opleiding) en heb al écht veel apotheken geholpen met de start van Flow werken.

Lean is een manier van denken

Lean is een filosofie en betekent letterlijk ‘slank’. Met het Lean denken leer je overbodige zaken te zien. Dit klinkt heel eenvoudig, maar kan jij zo objectief mogelijk kijken naar wat nutteloos is en wat eigenlijk ook wel geschrapt kan worden? Ik vergelijk het ook wel eens met ‘denken met boerenverstand’. Deels is dat ook zo, maar Lean biedt zoveel meer dan alleen met je boerenverstand denken. De overbodige zaken zien is namelijk één ding; ze veranderen, weghalen en er iets goeds en werkbaars aan overhouden is een tweede.

Lean en meer

Lean moet je zien als een paraplu en daaronder vallen verschillende middelen om Lean toe te passen. Eén van die middelen is Flow (of One-Piece-Flow). Een andere is het maken en gebruiken van Verbeterborden. Met Flow creëer je zoveel mogelijk doorstroming. Het woord zegt het al; ‘het loopt door’. Het product wat je maakt voor een klant staat niet stil en stroomt door het proces heen. Klinkt ook weer prachtig en simpel, maar hoe doe je dat in jouw proces, in jouw bedrijf?

Flow in de apotheek kan wel!

Vaak gehoorde argumenten:

  • “Flow kan niet in onze apotheek, want we hebben maar 3 balies”
  • “Wij werken al netjes en gestructureerd”
  • “Klanten wachten hier niet lang”
  • “We moeten eerst verbouwen om Flow te kunnen werken”
  • “We beleveren teveel instellingen om Flow te kunnen werken”

Allemaal begrijpelijk als je niet goed weet wat Flow of Lean inhoudt, maar wel onterechte argumenten. Flow is dus niet een vaststaand product en kan je op (bijna) elk proces toepassen. Lean gaat erom dat je overbodige zaken schrapt en dat je dát doet wat je klant wil. Als je daar naar streeft, dan wordt het steeds een beetje beter. Dat geldt ook voor Flow. Beter een klein beetje doorstroming aanbrengen op je product dan het stil te laten staan. Dus Flow in de apotheek kan wel, ook bij jou!

Makkelijk gezegd, makkelijk gedaan

Inmiddels hebben wij al veel vlieguren kunnen maken als het gaat om Flow werken in de apotheek. Ook wij zijn steeds een beetje beter geworden. Daarom hebben wij een manier die ervoor zorgt dat je makkelijk Flow kan introduceren in je apotheek. Geen lang project of lang traject, maar quick winst voor iedereen.

In 3 stappen naar (meer) Flow

  1. Informeren: dagdeelsessie o.b.v. Apotheek Partners > theorie – praktijk – praktische inrichting
  2. Inrichten en instrueren
  3. Implementeren

Stap 1 is altijd onder begeleiding, stap 2 en 3 zijn naar eigen keuze onder begeleiding of zelf uit te voeren. Deze 3 stappen kunnen in 2 weken doorgevoerd worden afhankelijk van installateurs, verandering in inrichting, interne instructie etc.

Ben je nu nóg nieuwsgieriger geworden (want je was al nieuwsgierig door dit te lezen). Wacht dan niet langer en start met een informatiesessie!