Eigenlijk wist ik al vrij snel wat ik wilde worden, maar ik wist niet hoe ik het kon worden. Dus vanuit de HAVO in Lochem ging ik net als iedereen een dagje naar de carrièrebeurs. Dat was meer een leuk dagje uit met vriendinnen dan dat we er daadwerkelijk iets mee hebben gedaan.

Dan maar eens goed maar mijn vakken kijken. Ik had 7 vakken gekozen, wiskunde was mijn extra vak. Ik was er al vrij snel achter dat veel vervolgopleidingen wiskunde als vereiste stelden. Maar ik was er behoorlijk slecht in, dus dan maar een extra vak erbij om te kunnen compenseren. Biologie vond ik fantastisch en ik was goed in talen. Maar uiteindelijk kwam ik tot de conclusie ‘dat ik iets met mensen wilde doen’. Lekker vaag en een kreet van velen met mij. Hoe kan je ook op je 16e al een keuze maken? Daar hebben de meeste van die leeftijd toch nog helemaal geen idee en gevoel bij?

HBO- Verpleegkunde werd het in Enschede.

Dat voelde toen nog ver weg vanuit het Achterhoekse plaatsje Neede waar ik ben opgegroeid. Een brede opleiding binnen het zorgveld, dus ik zou er alle kanten mee op kunnen. Na een jaar wist ik het al, dit wordt het niet. Maar aangezien mijn collegegeld al betaald was en ik al één jaar van de vier jaar had geïnvesteerd vond ik het zonde om dat jaar ‘weg te gooien’. Ach, het ging me prima af. Ik haalde alles vrij makkelijk en ik vond vooral biologie, anatomie en ziektebeeldenkennis erg interessant. De stages vond ik lastig. Iets doen wat totaal niet mijn ding was, vreselijk vond ik het. In het vierde jaar wist ik zeker dat ik me niet BIG ging registreren! Met het HBO papiertje op zak zou ik vast nog meer kunnen. Maar dat viel tegen. Overal was ik te jong voor met mijn 21 jaar en ik had geen werkervaring. De moed zakte me na een half jaar in de schoenen. Dan toch maar het ziekenhuis in? Alles in mij protesteerde daartegen….

Artsenbezoeker

Tot ik op een vacature werd gewezen door iemand dat ik misschien wel artsenbezoeker kon worden. ‘Dat is wel wat voor jou’, kreeg ik erbij te horen. Ik las de vacature door en werd enthousiast. Helemaal iets anders en toch mijn kennis van mijn studie gebruiken! Wauw! Innovatief, snel, groot bedrijf, veel leren, zelfstandig zijn (want ik deed altijd al graag dingen alleen), dus kom maar op! Hèhè, eindelijk iets waar mijn hart harder van ging kloppen. Na een aantal sollicitaties werd ik aangenomen bij Pfizer. De grootste farmaceut ter wereld en wat een top-tijd! Wat heb ik veel aan dat bedrijf te danken. Ik heb er zoveel geleerd, dat is bijna niet te beschrijven. En ook nog prachtige vriendschappen aan over gehouden. Daarna volgden Boehringer Ingelheim, Schering Plough en MSD. Allemaal fantastisch. Al die negatieve verhalen over de industrie? Niet van mij hoor, ik heb er heel veel aan te danken.

Salesmanager

Op mijn 28ste werd ik Salesmanager van 8 artsenbezoekers. Verdeeld over 8 regio’s in Nederland. Wat was ik jong, maar wat was dat ook weer gaaf om te doen! Mijn enthousiasme overbrengen op anderen, hen leren wat ik had geleerd en vooral heel veel lol hebben met elkaar. Ondertussen getrouwd, onze eerste dochter gekregen en dochter nummer 2 was onderweg. Tijdens het verlof van de tweede dacht ik na over wat verder wilde doen. Blijf ik in loondienst of zal ik nu echt mijn hart echt gaan volgen, zoals ik dat van jongs af aan al wilde? Het voelde dat ik er klaar voor was na alle ervaringen en kennis die ik had opgedaan. Ik wilde zelf mijn eigen geld verdienen met mijn eigen bedrijf!

Ondernemen

En zo ben ik gaan ondernemen vanaf mijn 30ste. Met heel veel vallen en opstaan. Kansen zien, kansen grijpen. Je hart blijven volgen no matter what. En toen kwamen er 2 prachtige vrouwen op mijn pad: Saskia en Manon. Beide op zoek ‘naar wat anders’. En ik had een werving- en selectiebureau binnen de farmacie dus bij mij moest je zijn als HBO’er 😊. Maar ik voelde in beide gesprekken dat ik afdwaalde. Ik dacht na over mijn visie voor de farmacie. Dat het anders kon, dat het anders moest. Iets waar ik al langer over nadacht, maar niet een uitvoerbaar plan over kon bedenken. Tijdens die 2 gesprekken werd dat vuurtje in mij aangewakkerd. Door wat zij zeiden over de farmacie en over hoe zij erover dachten. Het liet mij na de gesprekken niet los. Een week later heb ik ze beide gebeld en gevraagd of ze ervoor open stonden om samen een open gesprek te hebben.

Start Apotheek Partners

Nog geen week later hadden we ’s avonds een afspraak bij van der Valk Haarlem. Een magische plek… Nog steeds kijken we met een grote glimlach op ons gezicht terug op die avond. Want daar ontstond de chemie tussen ons. We kunnen het niet anders omschrijven. Saskia en Manon hebben circa een half jaar later hun baan opgezegd en zijn toen ook het diepe ingesprongen in de wondere wereld van het ondernemen.

Wat een avontuur weer!

En dit keer samen en niet alleen. Het bevalt me uitstekend. En in dit avontuur wil ik blijven met deze 2 kanjers! En er komen steeds meer kanjers bij, doordat ons team zich uitbreidt. Ondertussen blijven wij ons richten op waar het allemaal mee begon: ‘het kan anders, het moet anders’. Ook met vallen en opstaan bouwen we dit bedrijf op, maar met heel veel enthousiasme en liefde voor de zorg en de farmacie in het bijzonder.